Floating Market & Train Market
22 september 2025 - Nonthaburi, Thailand
Maandag 22 September 2025
Het ontbijt sla ik maar even over. We hebben wel ontbeten, maar daar zal ik het dit keer niet meer over hebben. Om 9 am sharp staat Noi en onze taxivriend weer klaar voor vertrek naar de Floating Market en aansluitend de Train Market. Een uitstapje waar ik naar heb uitgekeken. Anderhalf uur rijden, dat is dan weer wat minder en met wat wagenstanden een half uurtje extra. Het begrip Floating Market, marktlui die al varend in kleine bootjes hun koopwaar aan prijzen en uiteraard aan je willen slijten. Boot met stuurman geregeld voor 2000 bath en dan het water op. De eerste 25 minuten over smerige watertjes, waar langs de oever een aantal kraampjes staan, waar je kunt aanmeren om te shoppen. Verder langs het water over het algemeen bouwvallen van huisjes zonder enige vorm van sanitaire voorzieningen en dan kan je wel raden waar de behoeften van de bewoners terecht komt. Dan eindelijk een stukje echte Floating Market waar de marktlui al dan niet kokkerellend op hun bootjes van alles aanbieden, fruit, warme pot, koffie, thee, bier en waarschijnlijk nog veel meer. Dat is waar wij voor komen, waar de bootjes door elkaar heen krioelen en waar stuurboord dan wel bakboord hier niet gelden. Lekker gezellig door elkaar heen en een happie eten bestellen bij één van de Thaise bootvluchtelingen. Het zal jullie niet verbazen wie daar gebruik van gaan maken. Ik laat het allemaal langs me heen gaan en probeer wat leuke momenten te schieten. Na deze 100 meter Floating Market terug naar de aanmeerplaats waar ongeveer een uur geleden de reis is aangevangen. Een zeer teleurstellende, en vooral ook stinkende Floating Market met uitzondering van die 100 meter waar het ook wel stonk, maar waar tenminste iets te beleven viel. Dan door naar een Kokosnotenboerderij annex museum met een korte rondleiding. Aardig maar zeker niet spectaculair, maar we hadden wat tijd over. De Train Market dat is toch wel een dingetje. De rails loopt dwars door een soort van winkelstraatje met voornamelijk stalletjes langs de spoorlijn. De stalletjes zijn overkapt en telkens al de train er door komt worden de overkappingen opgetrokken en aangeboden koopwaar 50 cm naar achteren geschoven. Zo kan de trein er dan ternauwernood doorheen en als de trein voorbij is wordt alles weer teruggezet en kan de handel weer beginnen. Dit was echt heel leuk om te zien en ja de trein is zo voorbij en dus een evenement van slechts een paar minuten, maar wij hadden dit voor geen goud willen missen. Dan weer terug naar Bangkok voor een rit van ongeveer 1,5 uur. Voor Eldert wordt het eventjes te veel en kan zijn uiltje langskomen om geknapt te worden. Terug in het hotel ga ik maar vast aan mijn verhaal van de dag beginnen want we hebben nog een afsluitend diner op een Riverboat en ik weet niet hoe laat het vanavond gaat worden. Ik bedoel hoe laat wij terug zijn, want de avond wordt niet later dan 12 uur en dan heet het nacht. Dan de avond op naar River boat voor het diner. Om 19.00 mogen wij aan board voor een lopend buffet of liever gezegd Floating buffet. Een halfuur later wordt het buffet geopend en stormen de meeste aanwezigen er op af als of ze uitgehongerd zijn. Ik heb niet zo’n haast, want de visloze gerechten zijn op één hand te tellen. De drankjes zijn inclusief met uitzondering van de wijn. Het is er wel, maar 40 tot 80 euro een fles en waar heb ik dat eerder gezien. Dat ga ik zeker niet drinken. Twee soorten wijn uit Australie en Chili zijn wel per glas te verkrijgen voor 10 euro. Ook dat wil ik niet betalen, maar Eldert haalt me over om toch een wijntje te drinken, want anders drink je niets. Het weer is aangenaam en iedereen zit op het buitendek. Noi is er met haar vriendje en samen met Eldert is de tafel snel gevuld met vooral veel vis. Het meurt maar gelukkig zitten wij buiten. Ik heb gebakken rijst met ei gevonden dat goed smaakt, maar na twee bordjes ben ik er wel klaar mee. Een zangeres zingt een paar lekkere nummertjes en later komen er ook dansers bij. Dat sloeg helemaal nergens op en dan met name wat die jongens lieten zijn. Ze liepen daar een beetje mooi te zijn, maar ondanks dat vielen ze echt door de mand. Om 9.30 pm is het gedaan met de pret en schuift het schuitje weer aan de kant. Een heerlijk boottocht en als ik Eldert mag geloven was het eten heerlijk alleen jammer van de show.
Om 5.30 am loopt het wekkertje af en vertrekken wij zonder ontbijt naar de luchthaven. Totaal twee keer 6 uur vliegen en dan zijn wij als alles goed verloopt voor achten dezelfde dag op Schiphol. Hoe die dag verloopt kunnen jullie woensdag lezen op deze zender.

Goede thuisvlucht🙏🛩