Bridge over the River Kwai
13 september 2025 - Nonthaburi, Thailand
Zaterdag 13 September 2025
Lekker geslapen en voor de wekker wakker. Niet veel later op het ontbijt af. Er is geen reden om haast te maken want het ontbijt is bekend en stelt niet veel voor. Qua brood alleen witte casino sneetjes voor de toaster en het beleg een plakkie worst, jam, vandaag in de kleur rood en een gebakken eitje dat al geheel voorbereid op een stapel letterlijk in een kom zijn gegooid. Koffie is een zakkie instant met een koppie heet water en verder thee, melk en een heel zoet oranje sappie. Voor de Thaien en anderen die het lekker vinden is er een complete warme maaltijd met slablaadjes en watermeloen als dessert. Geen hoogstand culinair feestje maar okay het zit bij prijs inbegrepen.
Vandaag een bijzondere trip naar de Bridge over de River Kwai. Precies op tijd rijdt Juth de superdeluxe taxi weer voor en is ook Noi weer van de partij. Het is lekker rustig op de weg dus Juth knalt lekker door en bereikt in 90 minuten de bestemming. Het verhaal is wellicht bekend anders hier nog even in het kort. De Bridge on the River Kwai maakt deel uit van de “Death Railway” tussen Thailand en Birma. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd deze spoorlijn gebouwd door duizenden krijgsgevangenen en dwangarbeiders, onder zeer zware en vaak dodelijke omstandigheden. De Bridge over de Kwai vertelt vele levensverhalen en heeft naar schatting meer dan 100.000 slachtoffers geeist. Het is wellicht wel de meest bekende brug uit de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog, die tot de verbeelding spreekt en waar veel mensen op af komen. Daarom stond dit bezoek hoog op het verlanglijstje. Gisteren de Boeddhistische Tempels en vandaag dit oorlogsmonument. Wordt het nog wel leuk deze vakantie zou je wellicht denken !!!!!!! Zeker want morgen gaan wij heerlijk de hele dag op pad met de fiets. Een georganiseerde dagtour van Co van Kessel, start om 10 uur en waarvan het eind nog niet in zicht is ….. Dat voor morgen dus en vandaag die River Kwai Bridge. Eerst maar een bakkie doen en dat doen wij bij de eerste dienstdoende koffietent. Het zit barstensvol met een bende Chinese vrouwen op leeftijd. Alles stoelen bezet en geloof me daar wil je ook niet tussen zitten, dus dan maar een plekkie buiten in het zonnetje, want die doet het ook weer vandaag. Het is er gezellig druk en het dorp lijkt wel één grote overdekte markt wat het ook uiteindelijk is. Plotseling slaat de deur open en komt het Chinese legioen luidkeels op dreef op zoek naar het toilet. Je kunt je voorstellen dat als je die meute voor je hebt sta jij ondertussen je schoenen te bewateren. Goed de pitstop hebben wij droog overleefd en dan maar eens naar die brug kijken. Als je een beetje de geschiedenis van deze plek kent dan doet het toch wel iets. Een wandeling op het spoor over de brug, bezichtigen van het gevangenen kamp en de War Cemetery. Op de brug word ik overvallen door een stel schoolmeiden voor een interview blijkbaar als schoolopdracht. Het zijn voornamelijk vragen over hoe, wat en waarom in Thailand en daarna even op de foto voor de schoolkrant. Een uurtje of twee hebben wij rond die brug en de braderie doorgebracht en wordt het tijd voor de lunch. Eldert heeft vandaag zijn derde T-shirt gescoord en ik heb nog wat goedkope bandjes gevonden. Vanuit mijn rechter ooghoek zie ik nog net één van de laatste Chinese oude jongeren het toiletgebouw verlaten dus die hebben hun excursie goed besteed. De heerlijke uitgebreide lunch op het water, weliswaar op een boot met zicht op “De Bridge” is een heerlijke afsluiting van deze excursie. Thaise vegetarische loempia’s voor mij, Eldert kip met cashew noten en groenten en voor Noi een ondefinieerbare Thaise pot. Mooie interessante dagtrip met een bijzondere bestemming. Op de weg terug dan toch wat iets dat deze periode in Thailand als regenseizoen kenmerkt. Zware regenval met hevig onweer en in een mum van tijd heel veel stromend water op het wegdek waardoor het verkeer ontwricht raakt. Juth doet net of er niets aan de hand is want die is wel gewend door de wasstraat te rijden met zijn superdeluxe bus. Langer dan een uur duurt het niet want dan is het hemel water boven weer op, druppelt het nog even na en wordt het vanzelf weer droog. Wat eerder thuis dan verwacht en dat vinden wij helemaal niet erg. Het zijn al met al heel vermoeide dagen en wat er nog gaat komen. De mannen gestrekt op bed en in no time in dromenland voor dat uiltje dat geknapt moet worden. Wat kleine boodschapjes gehaald zoals melk, yoghurt, hapklare Onigiri voor Eldert en ik heb nog wel een Bifi worstje voor uit de hand en daar zullen wij het vanavond mee moeten doen. Niet genoemd maar wel genuttigd een rood droog wijntje, want je moet natuurlijk wel blijven drinken met dit warme weer. Ook nog even contact gehad met een dame van de wasserette die onze was wel wilt doen voor 1 euro per kilo wasgoed. Dat laten wij dus graag aan deze vakvrouw over. Alles is weer gezegd en niet gelogen als verhaal van de dag. Vroeg slapen voor ons ouwetjes want morgen, wacht weer een heerlijke dagtrip maar dan op de fiets.

Grtjes Julia